Bevrijdingsfestival 2022 Friesland

Veteranen in Friesland!

Zondag 1 mei zijn de 97-jarige Canadese D-Day veteranen en medebevrijders van Friesland, Art Boon en Jim Parks, voor een bijzondere middag op De Klinze ontvangen.

Bij aankomst per jeep op de oprijlaan klonk er gejuich van honderden mensen van alle generaties. Handenschuddend bereikten de stralende bevrijdingshelden het bordes. Het volkslied van Canada en Nederland klonk, indrukwekkend hoe het saluut gebracht werd, kaarsrecht met open blik. Aansluitend was er de hele middag muziek van het duo Swing the Mood. Ook konden de militaire voertuigen van Keep them Rolling bekeken worden of snacks en drankjes gehaald worden bij de kramen en voor de jongsten stond er een springkussen. Wie geluk had kon de veteranen zelf spreken. 

Art Boon en Jim Parks on Liberatorstour
In 2020 en 2021 maakte de pandemie het onmogelijk om voor de herdenking van 75 en 75+1 jaar  naar Nederland te komen,  daarom wilden de twee dit jaar nog een keer in Nederland de vieringen en herdenking van 77 jaar bijwonen. In Dokkum waren de Canadese Art Boon en Jim Parks op 30 april al feestelijk en warm onthaald. Het was de start van een 8-daags verblijf in Fryslân op uitnodiging van Provincie Fryslân en gemeente Leeuwarden. Op 4 mei zijn ze in de ochtend bij de herdenking in Sneek, in de avond in Leeuwarden en op 5 mei bij het bevrijdingsfeest aldaar, waarna ze op 7 mei Kollum nog aandoen. Op de achtste vliegen ze terug.

Terugblik familie Art en Jim
In de nacht van 5 op 6 juni 1944 kwamen ruim 153.000 soldaten aan op de Normandische stranden om uiteindelijk ook Friesland te bevrijden van de Tweede Wereldoorlog. Onder hen waren de nu 97-jarige Jim Parks en Arthur Boon. Art vertelt dat ze de enig overgeblevenen van hun groep zijn die nog leven en konden komen. De mannen missen de kameraden met wie ze al eerder terug waren gekomen naar Nederland, vooral degenen die de laatste jaren overleden en met wie ze zich verheugd hadden om samen bij het 75 jaar herdenken te zijn. Deze keer zijn Jim en Art met groot gevolg gekomen. Er zijn veel familieleden van meerdere generaties meegereisd om de herdenking en viering als familie mee te maken. Ze gaan ook naar Schiermonnikoog, een naam die bijna niet uit te spreken is voor de Canadezen. Allemaal benadrukken ze dat de Friezen en Nederlanders zo vriendelijk en hartelijk zijn. 

1 links Swing the mood, Jim Parks, Art Boon bordes Klinze fGvRDSC_8698

Foto’s van Marcel Renou Klik hier  en hier

Foto’s en filmpjes van Instagram klik hier

 

 

Jorrit Volkers is op ‘zijn’ 5 mei onderscheiden met de Penning van Verdienste van de gemeente Leeuwarden

 

Sybrand Buma (links) en Jorrit Volkers met de erepenning. Foto: Hoge Noorden/Jacob Van Essen

Jorrit Volkers is onderscheiden met een Penning van Verdienste, een erepenning van de gemeente Leeuwarden. Hij ontving de prijs uit handen van burgemeester Sybrand Buma, op de dag dat hij afscheid nam als voorzitter van het Bevrijdingsfestival Fryslân.

Dertig jaar lang hield Volkers zich bezig met de organisatie van het Friese Bevrijdingsfestival, de laatste twintig jaar als voorzitter. Volkers kreeg de penning niet alleen vanwege zijn verdiensten voor het Bevrijdingsfestival, maar ook voor zijn activiteiten voor andere organisaties in de gemeente Leeuwarden. Daarbij zijn onder andere de Abe Bonnema Stichting, Promotie Leeuwarden, het Old Burger Weeshuis, Dekema State, Leeuwarden Student City, Vrienden van Medisch Centrum Leeuwarden, Karel Doorman, Reanimatie Leeuwarden, Automuseum Leeuwarden, Poëzietableaus Leeuwarden en de Protestantse Gemeente in Leeuwarden.

Volkers was totaal verrast door de onderscheiding. ,,We zouden lunchen met het bestuur, zoals we dat altijd op de dag van het Bevrijdingsfestival doen. Toen zag ik mijn familie en burgemeester Buma binnenkomen. Ik had geen idee.”

Bijzonder verdienstelijk

Slechts 27 Leeuwarders gingen Volkers voor met deze onderscheiding. Zo kregen onder andere oud-burgemeester Hayo Apotheker, oud-wethouder Sjoerd Feitsma en Kees van Anken, directeur van Zienn de erepenning. Alleen het ereburgerschap is nog zeldzamer. Die titel kregen slechts vier Leeuwarders.

De Penning van Verdienste wordt uitgereikt aan mensen die zich op promotioneel, cultureel, wetenschappelijk, economisch of maatschappelijk terrein, bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeente Leeuwarden.

,,Ik stel deze blijk van waardering enorm op prijs”, zei Volkers die zich een echte Leeuwarder noemt. Dat de prijs op 5 mei is uitgereikt, betekent veel voor hem na dertig jaar Bevrijdingsfestival. ,,Dit is mijn dag. Zo voelt het. Dat ik het stokje nu overgedragen heb aan Frank de Vries is heel bijzonder. Ik loop met een heel apart gevoel rond vandaag en geniet met volle teugen en dan gebeurt er ook nog dit.”

Hoe druk het ook is, Volkers vindt toch dat er dit jaar een schaduw over de viering van vrijheid zit vanwege de oorlog in Oekraïne. ,,Ik zie tegelijk ook dat het besef van mensen dat vrijheid een groot goed is, groter dan ooit is. Dat maakt dit ook een bijzondere editie.”

 

Kampement en Soepritten 

De gezamenlijke organisatie in Friesland heeft definitief besloten dat zowel het kampement, als de soepritten, ook in een mogelijk aangepaste vorm, dit jaar niet doorgaan.

We vinden het een triest besluit, dat helaas zijn oorzaak vindt in nog veel triestere omstandigheden in de Oekraïne.

Het voelt op dit moment niet gepast onze vrijheid te vieren met militair materiaal.

Dat neemt niet weg, dat de vrijheid moet gevierd worden, en we hopen ook, dat iedereen zich  – zeker dit jaar- ervan bewust is, dat deze kwetsbaar en niet vanzelfsprekend is.

We hopen in de toekomst (volgend jaar?) een evenement zoals gepland stond, wel weer te kunnen organiseren.

Total Page Visits: 813 - Today Page Visits: 2